неделя, 13 ноември 2011 г.

Зелен боб яхния. Краят на пресните зеленчуци.

Есента е последното време, при което все още се намират пресни зеленчуци на пазара. Ясно е, че целогодишно има някакви зеленчуци като картоненоподобни домати и разни оранжерийни израстъци. Та готвейки се за времето, когато изборът ни при пазаруване ще бъде сведен до минимум, реших да сготвя зелен боб яхния. Замразен такъв се намира винаги по фризерите в магазините и е с цена около 1,75лв за пакет от 450 грама. Идеята уж беше да готвим бързо и лесно, но още отначало всичко даваше признаци на провал. Първо нямаше зелен боб в буркан, който е доста по- вкусен от замразения. Изобщо замразените зеленчуци имат гадничък вкус, дори и сам да си си ги консервирал.

Атакуваме в началото с класическата за българските рецепти накълцана голяма глава лук.




 




Измиваме замразения зелен боб.





 

 Задушаваме първо за кратко лука и добавяме боба. Ръсим 1 кубче зеленчуков бульон. Бъркаме, доливаме, пак ръсим второ кубче щото е доста безвкусна манджата. Червен и черен пипер също се слага... Бе и още разни неща имаше към тая рецепта, но ръцете ми вече са заети с готвенето и няма как да ровя в нета за тънкости.
 Добавяме вода... А става редичко. Ще добавим брашно. Опс, втора издънка. Брашното пряко изсипано във врящата манджа става на бучки, които трудно се разбиват. Май се размиваше в отделен съд брашното. Уж щеше да стане лесно тая манджа...


Ооо по едно време ми светна, че се слагаше чесън нарязан на филийки. Имам подарена цяла торба български чесън. Подари ми я истински фермер, скромен 195 сантиметров младеж, любител на моторите. Да е жив и здрав. Накълцах яко чесън! Както казваше бате Арни в един от филмите си: "Слагай повече чесън, да не готвиш за кучетата!", обръщайки се на чист френски към главния готвач в едно шато, в което се инфилтрираше.










Накрая манджата изглежда и има вкус на нещо ядливо и е готова за сервиране. Всъщност стана доста добре и е добра алтернатива за рецепта през зимните месеци, в които прекаляваме повечко с тежките храни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар