понеделник, 7 ноември 2011 г.

Простите неща са най- вкусни. Задушени картофи с гъби.

Днес ми се избистри малко идеята за този блог. А именно, че когато със смелост и желание подходиш към нещата, резултатът в повечето случаи радва. И още нещо- че обикновените, простите неща, стига да са истински, носят повече радости  и от най- сложната схема.



Не знам дали някое от стотиците предложения на туристическите агенции може да се сравнява с петте дена в Родопите с ей тая тълпа свежари и свежарки любители на планинското колоездене.





И най- скъпият спа-център не може да се сравнява с кефа да се цамбурнеш в някой вир след няколкочасов планински велопреход.







Или круиз с луксозна яхта пред прекосяването на язовир "Кърджали" на сал, който се движи благодарение на допотопен двигател и горещите молитви на горките пътници...








Настаняването в 5 звезден хотел надали би ми било по- удобно от опъването на палатковия лагер в края на деня. (надуваемият матрак е нелошо изобретение, че само върху земята не става :) )






А вечерята в луксозен ресторант въобще и не може да се сравнява с ей тая прясно изпечена пъстърва, сервирана в класически чинийки за еднократна употреба.





В духа на тия прости, но хубави неща следва и следващата рецепта, която колкото и да е проста, е много вкусна и засищаща:



ЗАДУШЕНИ КАРТОФИ С ГЪБИ И СИРЕНЕ.

Картофите предварително се сваряват (без да се преварят), обелват и нарязват на едро. В тиган се задушават нарязаните гъби, добавят се картофите докато се позапържат. Добавя се и 3-4 лъжици лютеница (която ако случайно е домашна и подарена от любим човек е наистина върхът). Вместо да се соли, в манджата се надробява на едро сирене, разбърква се за последно няколко  пъти и се сваля от огъня.  Тая рецепта добре че я готвя много рядко, понеже неусетно човек изяжда много и много и много.


Задушени картофи с гъби и сирене.





2 коментара:

  1. Изпробвано и почти изядено. :) Импровизирах и с мъничко сол, черен пипер и магданоз. Мисля, че следващия път би понесло и малко бекон. :)

    Колоездачите сте особена, волна и щастлива порода. Повече такива свежарски и зареждащи дни! :)

    ОтговорИзтриване
  2. И в глинени ладийки съм яла същото в заведения, но е безвкусно, картофите (сложени едва преди запичането) не успяват да поемат нито сол, нито мазнина, нито аромат. Лютеницата е много ефектен момент. :)

    "Розовият" изобщо е над нещата и извън света. :) Уникален е по своему, обаче рядко е подходящият положителен пример за нещо. :)

    ОтговорИзтриване