понеделник, 11 март 2013 г.

Пролетна салата

Пролетта освен с хубавото слънце и новото начало за живота, за съжаление е съпътствана с едно досадно явление- пролетната умора. Затова събираме последните си силици и се дотътряме в магазина. Да видим с какво може да ни помогне  майката- природа в съучастие с местните оранжерии.


Накупих си  солидно количество зелена салата, пресен лук, зелен чесън, репички, магданоз и лимони. За да е плавен прехода от зимната трапеза към зеленчукояденето, са необходими и две сварени яйца, както и достатъчно кашкавал на кубчета. Количеството е толкова, колкото да може цялата салата да мине за вечеря.



Почваме голямото кълцане- първо зелениите, като отгоре им изтискваме половината лимон и леко ги намачкваме. Другата половина на лимона отива за декоративни шайби, (за снимката не заради нещо друго). Нарязваме и малко лимон заедно с кората много наситно. Добавяме съвсем малко сол към салатата и слагаме сварените яйца. 
Тук идва момента на голямата чуденка- ще ли ползваме модерната дума дресинг в днешната рецепта и ще полеем  ли салатата с него...? Оцеляването в кухнята обаче ни е мото и смело забъркваме половин кофичка кисело мляко заедно с малко заквасена сметана и олио. Подправяме дресинга тарикатски с готова суха подправка за спагети, която идеално пасва в случая. Заливаме салатата и пускаме на тостера няколко филийки да се препекат. 

Раздаваме по една голяма лъжица и почваме да омитаме днешната вечеря от пролетна салата :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар