неделя, 17 март 2013 г.

Леорда и горски чай

Пролетта още не е настъпила официално, но плъзнаха слухове, че полетата с леорда са се раззеленили. Крайната цел е тази салатка, но впоследствие се оказа, че леордата спокойно се вписва и в една ароматна заливка за спагети.

  Тръгваме по пътя. Пада си малко негостоприемен.

Както и да е ние пък и без това трябва да свием встрани от стария римски път към Търнов табия.
Табелата за Търнов табия
Според това, което твърдят табелите- тук е най- високото място на дунавската равнина.

Както обикновено става при търсенето на леорда- вървиш, вървиш, а нея я няма и няма...  Има само миналогодишна шума и срамежливи цветченца.



Зимата уж си е заминала, но е оставила странни ледени висулки високо по дърветата.
А долу в ниското откриваме причудливи абсолютно червени гъби и странни дънери.
Странни червени гъби по шуменското плато
 Ходейки като зомбита бавно и заболи погледи в земята, най- накрая откриваме тазгодишното море от леорда. Още е малка и тепърва мястото ще става все по- зелено и зелено.

Моренце от леорда
Продължаваме все пак да търсим къде точно е това най- високо място на дунавската равнина. Между другото табели "Търнов табия" има няколко и всичките лъжат! Тръгнахме по една от достоверните, когато  скок- подскок бърза сърничка  ни пресече пътя и изчезна някъде нагоре. Аха! Значи щом подскача нагоре- там ще да е още по- високо и там ще е тая скрита най- висока точка. Храсталакът ставаше все по- гъст и затова накрая спряхме до ей това причудливо езерце на върха на платото. По него още имаше заледени участъци.

Езерцето на Търнов табия
 Явно сърничката е идвала тук на водопой. Решихме да се включим към водопоя и ние като го видоизменихме в чайопой. Подпалих джобната ми печка с кубчета сух спирт и след няколко минути имахме топъл горски чай с мед. А мед откъде? Абе аз си нося бе, затова са раниците :)


1 коментар: