четвъртък, 28 февруари 2013 г.

Мини печка със сух спирт

 Печката е всъщност е проста, но хитроумно конструирана ламаринена джаджа, която работи с кубчета сух спирт. Продават се за по около 10-на лева и в българските магазини за туристическа екипировка.
 



Добре беше да тествам тази печка преди да ми се наложи да я ползвам на бойното поле. Е да не е на бойното, поне на някоя планинска поляна ;)
За настоящия тест ползвам изпитаното ми метално канче. То между другото е споделяло с мене от кафенце и чай, до прясно сготвен боб на жив огън, че и когато се наложи му сипвахме и ракия... Май веднъж и вода му слагахме, но това е пренебрежимо рядко събитие.
Другото за теста е оная подла червена леща която си завира и купва съвсем без предупреждение.
Пускаме половин канче вода, която почти завира само от едно кубче сух спирт. Добавяме лещата, 2 скилидки чесън, подправки и олио. Проблемът откъде да си набавим в планината от тия неща ще го мислим по- късно. Дали продават някъде пакетчета кетчуп, че добре би паснал с лещата (май)?

 На снимката се вижда изключително приятното джобно ножче, което се разглабя на две части- едната с лъжица, другата с вилица. Първото кубче спирт почти изгоря и успоредно до него поставяме второ. Ей го огънчето:

Наложи се ползването и на трето кубче и тогава тая леща пак взе че кипна изненадващо за секунди. Овладяваме кипването и гледаме резултата- цяло канче прясно сготвена вкусна леща :)





Няма коментари:

Публикуване на коментар