четвъртък, 21 февруари 2013 г.

Макаронена мусака

Макаронена мусака

Макаронената мусака си е пак чиста проба мусака с изключение на това, че вместо картофи се слагат предварително сварени макарони.
Така заобикаляме досадното белене, миене и нарязване на картофите, а пък и малко разнообразие в кухнята не пречи.

Ето ги и разните продукти: предварително сварени макарони, кисело мляко и няколко яйца за заливката на мусаката, кайма, праз, стар лук, малко чесън, кубчета бульон и каквото още намери човек в тая зима. 


Почвам с великоот кълцане на наличните продукти в тавата:


Поставям и леко запържената предварително кайма и омесваме.

Заливката за мусака всеки знае как да си я направи- поливаме с нея цялата тава. 
Опс...!!! Грешкааа...!!! Количеството заливка се оказа недостатъчно, понеже бързо- бързо се изниза из макаронените тунелчета. Сега как ще направим финалната снимка без класическото запичане отгоре на тавата? Я! В хладилника се мъдреше неискано от никого парче кашкавал. Бързо бива настъргано и цялата смес се наръсва с кашкавала няколко минути преди нашата мусака да е готова. 

И ето финалната снимчица:

След малко ще има отзиви и за вкуса...

Отзиви: работата пак отива на провал. Facepalm.

Едвам изядох една чиния, а обикновено от мойте си произведения  омитам по 1,5-2 чинии на почивки.
Та значи получих със закъснение някои наставления, които малко ако се бях замислил, щях да ги сметна за удачни в днешната рецепта. Празът и разните зеленчуци, които сме докопали, трябва да се препържат заедно с каймата предварително. Защото веремто а готвене тук не е като при обикновената мусака, а много по- кратко. А недосготвен праз не е от най- вкусните неща, поне за мен. 
Второ размерът и формата на макароните трябва да са други- Пак може да са така цилиндрични, но с доста по- малък диаметър на дупчиците.
И трето заливката трябваше да бъде обикновен класически сос бешамел, който аз така и не се научих да правя. Както и да е, няма да трием днешната рецепта. Все пак блогът се казва "Да оцелееш в кухнята..." ;)

Няма коментари:

Публикуване на коментар