вторник, 29 май 2012 г.

Пилешка супа по мъжки

Пилешката супа винаги ми е била вкусна и направо се чудя как понякога в заведенията не могат да я направят като хората. Разни дребни издънки като костички- изненадки, неугледен цвят или странен бульон.
Сега ще напиша един от лесните варианти за пилешка супа,  при който вероятността  за грешка е сведена до минимум.



Първо си купуваме едно печено пиле което изяждаме колкото можем. Но не съвсем- трябва да остане достатъчно количество за нашата мъжка рецепта. Обикновено си оставям неатрактивното бяло месо, което е предостатъчно за една тенджера пилешка супа. Останалите продукти са картофи, фиде (то пък кой има фиде - аз си ползвам навсякъде спагети), пиперки, зелен лук, чесън по желание, кубче бульон и малко суха супа.
Та. Алгоритъмът е следният:
Първо поставяме тендежерата на котлона да стопли водата.
Обелваме и измиваме картофите.
Сипваме картофите във водата...
Ще почакаме малко да поври няколко минути и ще добавим начупените спагети. Картофите са продуктът, който най- бавно се сварява, така че именно те са първите в схемата, а останалите по- нататък. Изобщо алгоритъма е направен така, че хем не бързате, хем не киснете като някой средновековен алхимик пред тенджерата, а и постоянно си имате някаква задачка.

Докато си врат (картофите+спагетите) нарязваме морковите и пиперките. Без много да бързаме... Те се поставят долу горе на половината на времето на готвене. Мятаме ги във врящата вече супа и се чудим какво още да сложим. Айде едно кубче бульон за овкусяване. Малко олио. Подправки? Не... Е, сол ще трябва. Горе написах че трябва и суха супа (картофена крем супа намерих аз). Тя е важна, понеже да се мъчим да правим хубава заливка застройка е трудна задача. Е, всеки уж знае как става, но не е лесно, пък и не ходи на готвенето по мъжки. Лъжица от сухата супа придава супер визия на нашата манджа.
Останаха зеления лук, 2-3 скилидки чесън (полупресничък сложих). И естествено пиленцето от предното ядене. Обезкостяваме го като гледаме да не отървем някоя костичка. Тука имаме няколко минути пауза, която се оказа грешка. Както няколко пъти съм давал един съвет на приятелчета от женски пол- "мисли само 30 секунди и каквото решение вземеш, то най- вероятно е правилното". Нали знаете жените имат силна интуиция и трябва да разчитат на нея. Обаче като тръгне много да мисли една жена и обикновено ги измисля еднии... не е за разправяне. Та от много акъл и аз така много мислих мислих и взех, че сложих върху накълцаното пилешко една уж добре изглеждаща "тракийска лютивка"- нещо като шарена сол. Малиий на финала като пробвах супата ми изскочиха очите от орбитите. Най- добре почти никакви подправки! Кубчето бульон май е достатъчно. Та добавяте нарязаните месо, зелен лук  и чесън. Сетих се, че по заведенията сервират супата с магданоз. Откъде сега пък магданоз у нас? Е как откъде- от шкафа с подправки. Мятаме с леко недоверие отгоре сух магданоз. Ароматът е добър. Сервираме и омитаме първата чиния супа игнорирайки леката издънка с лютивата подправка ;)



3 коментара:

  1. Що не се обади, имам пресен магданоз. За три картофа щях да ти дам цяла китка.

    ОтговорИзтриване
  2. Тоя дето расте край гаражите ли?

    ОтговорИзтриване
  3. Има ли? Сигурно е препикан/ магданоза/ от онова дебело куче с късите крачета пред блока. Не съветвам, обади се на приятел. :)

    ОтговорИзтриване