понеделник, 14 май 2012 г.

Пиле&Паста (а.к.а "пиле критараки")

Пилешкото и макаронените изделия си пасват като джина с тоника. Също така пилешкото, сметана и чесънът са като мастиката, ментата и айряна... ;)
Та унесени в тия мечти по летни питиета  пропускаме щандовете с алкохол и накупуваме малко чушки, моркови, пресен чесън, домати и (надяваме се) добро пилешко месо.
Основата на днешната рецепта е един особен вид мъничко макаронено изделие приличащо на вретено. Пускаме го да се вари в тенджерата заедно с малко олио и кубче зеленчуков бульон.

Оставяме пилешкото в марината от олио и сериозно количество подправки. Междувременно  нарязваме продуктите.

Готовата сварена паста измиваме леко със студена  вода, изкисваме максимално и я оставяме да чака да се включи на финала на днешната рецепта.

В голяяяям уок тиган задушаваме пилешкото в сгорещена мазнина. След малко добавяме нарязаните зеленчуци. Първо морковите и чушките и към края нарязяните домати с пресния чесън. Като историята в тигана придобие завършен вид, изсипваме пастата и бъркаме. Заедно с пастата е добре да се сложи малко краве масло. Това се прави с цел като изстине манджата да не стане някакъв разпльокан вид, а да изглежда стегнато и свежо. Както вече писахме горе пиле и сметана са като джин и тоник. Та добавяме тоника, тоест сметаната (2-3 лъжици)  и пак бъркаме докато манджата се стегне.
Финалът е това :


Пилешкото с тоя модел паста си имаше някакво гръцко название, но ще чакаме консултантът да ни каже точно името, че да не станем за смях :)

ПП. Пиле Критараки било :)

3 коментара:

  1. Похвалих те в гугъл+ какъв си мъж-мечта. :D
    Дали не е заразно, да ти пратя малко ученици? :Р

    ОтговорИзтриване
  2. Хехе, пращай ги, вече може. Манджата свърши ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А би ли ми пратил един график кога и какво ще готвиш? :Р

      Изтриване