четвъртък, 22 декември 2011 г.

Птичи гнезда

Максимално бърза и ефектна рецепта.

Оригинална кайма от месарница, кисели краставички, 2-3 шепи подправки, яйца, кашкавал...






На дъното на "гнездата" от кайма може да поставите нарязани на ситно кисели краставички. Както се вижда чуквате по едно яйце. Е, малко се поразтичат, но не е голям проблем. След 20-30 минути във фурната гнездата са готови като малко преди края поръсвате с настърган кашкавал.

Правилният начин за сервиране на "гнездото"- със зелена салата.





Птиче гнездо. Аксонометричен разрез.


Отивам да питам другите да си кажат мнението за вкусовите качества. Ако оцелея, що понапиша още нещо.

ПП. Това бялото нещо на дъното на тавата е специална хартия за печене. Доста хитро изобретение. След топлинната обработка от каймата изтича гадна мазна течност, която в други случаи щеше да се лепне по кръвоносните ви съдове във формата на холестеролни плаки. Така че в тая битка печели по- здравословният начин на живот.

7 коментара:

  1. Това е вкусотия, която никога не търпи провал. :)
    Не се бях сещала за краставички обаче, вероятно с тях се доближава до вкуса на руло "Стефани".

    ОтговорИзтриване
  2. Ааа, и аз се съмнявах малко за краставичките. Но гризвайки, оказа се че идеално пасва кисело -соленият им вкус с тежичката оригинална кайма.
    Въпросче от лаици: О, всички яйца са рохки!?
    Не не, так си изглеждат като са опечени на фурна.

    ОтговорИзтриване
  3. Обичам да експериментирам, така че на следващите яйчицата ще са с подложка от краставички. :)
    Не знам дали би се получило, ако едновременно покрай тях опека и гарнитурата, както правя с рулото - доматен сос с чесън или нарязани на едро картофи.

    ОтговорИзтриване
  4. Така пишеше в някои рецепти в нета. Звучи резонно, но точно на това нововъведение- хартията за печене ми се стори, че няма да е удачно да просвам гарнитурка отстрани. На обикновена гола тава, май ще стане. Ооо, и не само ще стане ами май ще стане доста добре.

    ОтговорИзтриване
  5. Много вкусно изглежда. Може обаче предварително гнездата да се попекат 15-20 мин. след това да се чукнат яйцата.

    ОтговорИзтриване
  6. Не я знаех тая подробност за предварително опичането на "гнездата". Както и да е, получи се доста добре. Нямаше недоопечена кайма нито прекалено препечени яйца. Само дето гнездата станаха малко плитки и яйцата леееко преляха, но пък се получи вид художествен ефект ;)

    ОтговорИзтриване
  7. Добре, че ме подсети! Бях забравила тази манджа и отдавна не я бях готвила, но още днес ще си поправя грешката. Даже дообогати представата ми за гнездата - краставички, хартия, предварително запичане на каймата - май все са добри идеи. Както винаги си железен (е, последната идея не е твоя, ама карай).

    ОтговорИзтриване