вторник, 3 май 2016 г.

Фалафели

Фалафели

Много обичам фалафели, но рядко ги намирам из района. Затова запретвам ръкави иии... и отскачам до Одрин за половин ден да си накупя разни неща, включително нахут. Нахутът е основната съставка на фалафелите. А те са чисто и просто нахутени кюфтенца. Рецепти из нета колкото искаш, затова карам по спомени каквото съм прочел от тук от там.
Нахутът се накисва за няколко часа, още по- добре от предния ден. Оставяме го да ври около час (или пък по- малко, кой ти засича време). Наситняваме моркови с рендето, накълцваме зелен чесън...


Наглеждаме нахута, колкото и да го варим си изглежда твърд, но не е. Отвънка коричката му е твърда, но вътре се е сварил доста добре.

Нахут

Пасираме го с пасатора. Може и с блендер, но той се мие по- трудно после ;) При пасирането може и да останат по- едри парченца, но няма лошо, пак са вкусни, а и ще ги доомачкаме с вилицата по-късно. По- късното вече е дошло- омесваме си сместа за кюфтенцата- нахут, морковите, чесъна, сол, мнооого кимион, някакво лютиво червено нещо, което намираме при подправките и 2 яйца.
Значи... яйцата май не бяха в рецептите, които бях чел, но пак стават. Задължителното при фалафелите е доброто овкусяване. Задължително кимион и някаква лютивичка подправка. Оформяме кюфтенцата и ги слагаме върху тавата за печене. 

Естествено ползваме и хартия за печене. Фалафелите поливаме с малко олио и печем около 30-на минути.


Презентираме, както казват в едно готварско предаване. Всъщност нарязваме малко салата от айсберг, красатвица и сушени домати в зехтин и плясваме ей тия вкусни фалафелчета, които съвсем скоро ще ометем от чинията :)
Да ви е сладко!

Фалафели



Няма коментари:

Публикуване на коментар