вторник, 10 ноември 2015 г.

Пай със сушени сливи и ядки

Пай със сушени сливи и ядки

Сега ще представя най- лесния сладкиш. Готви се лесно и от нас мъжете, които много- много не си падаме по тая част от готварската книга.

Необходимите неща са:


Плитка силиконова форма за печене.
Пакет сурови ядки- микс.
Пакет сушени сини сливи (по възможност обезкостилчени)
Брашно, бакпулвер, малко кисело мляко със сода или не, не помня, яйце и незнам си още какви съставки за някакво кексово или бисквитено тесто. По- мързеливите могат да си купят готова смес за печене на сладкиши, която само се разбърква с малко вода и е готова.

Номерът е следният:
На дъното на силиконовата формичка леко наръсваме кафява захар. Нея я забравих в описанието на продуктите, но пък кой въобще готви по точни рецепти в днешно време?!
Нареждаме сушените сливи и ръсим обилно с ядките. Пак наблягам, че трябва да са сурови, защото печените имат сол и ще прецакат заглавието на днешната рецепта. Сладкиш ще готвим все пак ;)



Така! Забъркваме тестото и го изсипваме върху ядките и сливите. Правим малко тесто, колокото да ги покрие и още толкова. Печем за 25- 30 минути. Междувременно си джиткаме на компа. Като почне да мирише на изгоряло отиваме до фурната и с кибритена клечка ръчкаме в пая. Трябва да излезе нетестяна клечката.  Като решим че е готов пая, вадим и обръщаме пъргаво силиконовата форма за печене. Щрак една снимка и воала.:


Паят е доста полезен. Все пак полезни съставки сме сложили. На вкус е не много сладък, леко хрупкав и е подходящ човек да си го сложи в раницата като отива на някое походче. Ако остане де :)







Няма коментари:

Публикуване на коментар