четвъртък, 21 юни 2012 г.

Да метнем баница!

Правенето на баница отстрани изглежда сложна задачка и навремето предимно нежната половина на човечеството се заемаше с нея.

Но откакто на пазара има готови кори, се оказа, че почти всеки се е пробвал "да метне една баница". Плюс това и тука всеки си има свои варианти и дребни детайли научени още от време оно. Естествено аз ще постна моя вариант, който твърдя, че е най-добрия (както всъщност абсолютно същото говориха моите събеседници за техните си варианти).

Продуктите са ясни: Пакет кори за баница, сирене или извара, 5-6 яйца, кисело мляко, сол. И две тави, че почти винаги от един пакет кори отива точно за две средно големи тави.





Киселото мляко се разбива с яйцата. Който има жълта лимонада слага малко и от нея в тази заливка. Аз се изхитрих и сложих малко бакпулвер- пак става. Целта е да бухне.


Реденето. Тука е момента за вариации. Дълги години бях принуждаван с пистолет в челото да ям баница със сирене във варианта "вита". Аман! Няма как, докато човек сам не си сготви, ще яде това, което помощник- готвачката му готви ;) Вита баница из нашия край се прави само ако плънката е месна...
Със сирене се прави по следния начин: На дъното на тавичката се пльосват две кори. Те излизат извън тавата естествено. Следващата кора се нарязва на широки ивици, накъдря се като хармоника и се поставя на дъното. В гънките на тая хармоника се посипва сиренето (каквото и аз сложих) или осолената леко извара. Върху тях се слага малко от заливката. Върху пласта- хармоника може единичен лист да се постави (напречно на предните два), последван от нов накъдрен пласт със сирене и заливка. И т.н. Накрая се слага финален лист кора и всички стърчащи извън тавата краища на корите се загъват грижовно към центъра на тавата. Отгоре се изсипва сериозно количество заливка. Може да се сложи и няколко парченца масло или маргарин.


 Следва дългоочакваното "мятане" във фурната. Не забравяйте да проверите дали и двата реотана са включени! Също така да не вземете да направите като мене да сте намалили случайно термостата и да чакате ли чакате ;)
За 40-на минути баницата е готова. Да ви е сладко!






Да ви е сладко!


ПП. Както вече писах, пакета кори стига за 2 или по-скоро за 1,5 тави баница. Та това на снимката е по- малката тавичка и баницата е малко- по- тънка отколкото трябва. Ама пак я изядоха гладниците ей!
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар