неделя, 25 март 2012 г.

Честита ни първа пролет :)

Днес ме попитаха кога е първа пролет. Дали на 22-ри март или пък на първи...?

Всъщност по кулинарния календар първа пролет идва когато си направиш първата пролетна салата, в кухнята замирише на пресни зеленчуци и се сещаш за разни летни питиета като узо, мастика и бира.



Днешният център на масата беше салата "Табули". Рецепти за нея в нета има предостатъчно. Само не са споменати някои особености. Че овкусяването всъщност трябва да е обилно.Да се изстискат не един, а поне два лимона в салатата, да не се пести зехтинът... Зеленият лук и зеленият чесън също прекрасно си пасват с основата на салатата- накълцаният на ситно магданоз. Доматките бяха прясно доставени от Одрин, където топлите дни отдавна са факт. От там е и специалният ситен булгур, който за нула време набъбва накиснат в гореща вода и се добавя към магданоза.


В южната ни съседка продават два вида булгур- кюфтелик -за кифтета, (а явно и за "Табули"), и другия модел- за пилаф (pilavi)  Между другото в по- стари времена булгурът е бил силно застъпен в българската кухня, а оризът е бил още непознат по нашите земи дълго време.


Скромният натюрморт по случай първа пролет добива добър завършек с бутилка гръцко узо :)

Наздраве!

2 коментара:

  1. Eй, да не сме били в Одрин по едно и също време! Та сега сме на Йени ракъ :)

    ОтговорИзтриване
  2. Сега разбирам защо едни бутилчета с узо ще навъртят стаж за пенсия в хладилника ми. Липсвала им е точната салата. :)

    П.П. Чакам изпробвана рецепта за кИфтаци с булгур. :)

    ОтговорИзтриване