вторник, 17 януари 2012 г.

Кошнички

Всичко живо покрай мене говори за мъфини, публикува разни снимки, разправя колко вкусни били и седнах да се пробвам и аз. Понеже навлизах в непознати води, а именно готвенето на сладки, реших в духа на готвенето по мъжки, да ползвам готови смеси. Та взех един пакет смес за мраморен кейк. Вътре има две пакетчета съответно с какаова и ванилена смес. Ползвах какаовата. Следвайки инструкциите разбърках сместта със 120 мл. вода и 50 мл. олио. Откъде мерителни чаши? Хехе, мъжете може да заблуждават колко е 20 см, но много добре знаят колко е 100 и 50 гр. Та ползвах една чаша от уиски Бушмилс и чашка за текила от 25мл. Дет` се вика аз тава може да нямам вкъщи, но чаши да искаш...  Всъщност бях се снабдил вече с нова тавичка за мъфини, хартиени незалепващи формички и разни неща като бакпулвер, ванилия и др.
Готовата смес обаче няма нужда от нищо друго и след забъркването й сипах по малко от нея на дъното на всяка кошничка. Добавих и нещо от мене в рецептата- във всяка  кошничка сложих резенче твърд мармалад, който се реже с нож.
 
Резенчетата мармалад.
Отгоре пак сипах по малко от сместта. Нивото в кошничките трябва да е около половината им височина. Мятаме във фурната за около 15 мин. Ароматът е невероятен и привлекателен. Покрай това, ако щете вярвайте, ми звънна на входната врата млада девойка, която каза, че търси квартира... Глей какво прави аромата на печени сладки! ;)

Печенето!

Критерият, че сладките са изпечени и готови е освен че са се надигнали на максимум, върха им се е пропукал леко. Накрая ги поръсваме с пудра захар.

Готовият мъфин (мини кекс- кошничка)

Рецептата е отворена- търпи доста импровизации:
В тестото може да се добавят счукани ядки (орехи, бадеми и др.). Отгоре вместо пудра захар може да се измисли някаква глазура. Вместо тънкото резенче мармалад, за плънка може да се замисли човек за шоколад. Но както и да е - отзивите от тази скромна, но ефектна рецепта тая вечер бяха доста добри и смея да кажа, че стана много сполучлива.

3 коментара:

  1. Сериозна подготовка, щом и тавичка имаш. :) Резултатът изглежда впечатляващ.

    Не обичам рецепти в грамове, предпочитам в чаши и лъжици. Но тъй като не мога да избягам от тях, вместо да вадя непрекъснато кантарчето, ползвам две такива съдинки, с различна големина, разграфени за различни продукти. Купих ги преди време уж за топлене на вода в микровълновата. Мисля, че можеш да ги намериш на една ръка разстояние. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Имам подобна съдинка, но я счупих една нощ в тъмното като се прокрадвах тихичко към леглото. Затова продължавам да карам по спомени- 1/3 супена лъжица е около 5 гр, някаква голяма чаша брашно е към 200, за течностите имам изградени навици и наливам по слух ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дори и за литър?! Браво, браво - забележителен тренинг! :D

      Изтриване