Преди фурната... |
Принципът е, че това е зеленчукова манджа задължително без картофи и без месо.
Необходими продукти:патладжан (за шуменците- МОРЕНО); тиквичка; домат; гъби; лук; чесън; пиперки;доматено пюре, подправки (сол, черен пипер, кубче бульон, магданоз и др.
Всичко се нарязва, овкусява, нарежда плътно, ама мнооого плътно в тавичка, на дъното на която е доматеното пюре с малко олио.Пече се докато стане ;)
Отново, колкото и да е нескромно, мога да гарантирам и аз и петте ми сътрапезници, че манджата е страшно ароматна и вкусна!
Готовото рататуи... |
За това морено, с което дълги години не мога да свикна, преди време имах много учтив разговор с една репортерка в някое от радиата:
ОтговорИзтриване- Извинете, госпожо или госпожице, зеленчукът се казва патладжан. Разсадът му на пазара - също.
- Е, не е толкова важно, хората се интересуват повече от цената, отколкото от литературното му име.
- Принципно е така, обаче все пак не сте на пейката пред блока с комшийките, а в радио и в град, където е особено важно да си опазим чистотата на езика.
- ... (тряс слушалката...)
Та така ... :)
Чудни рецепти има тук, ще се консултирам по-честичко. :) Убеждавам се, че когато един мъж иска (или е принуден), може да бъде страхотен готвач. :D И се размечтах (както съм почти еднокрака тези дни) някой и на мен да ми наготви така. :D
Как "принуден"!? Няма такива неща тук :) Като ми се готви- готвя. Като не ми се готви, преминавам към третата част от името на блога (което едвам измъдрих). За "surviving in the pubs" става въпрос.
ОтговорИзтриванеПък това за мореното и доматиту е една дъъългичка тема, която с една колежка домъкнала се от Плевен редовно зачекваме.
Как се разбирате с нея на кулинарни теми? :) Имах съквартирант от Плевен, който беше убеден, че истинското име на магданоза е мерудия. Така било там.
ОтговорИзтриванеТрудно се преборвам тук, че джодженът е джоджен, не юзъм или гьозум, както и че дроб-сърмата не е дрОбено. :D
П.П. защо не махнеш капчата от коментарите?