Ризото от булгур |
едър булгур (имах пресен внос)
домати - добре са изяснили, че трябва да е консервен сорт, за да не се разварят прекалено при готвенето.
чесън
прясно мляко (смело го заменяме с няколко лъжици сметана)
краве масло
зехтин
овче сирене ( при нас ще е краве за съжаление)
доматен концентрат (ние пък си нямаме)
пушен червен пипер (тая смешка "пушен" пипер също я обявяваме за буржоазна приумица)
захар
босилек (тайно ще го заменим с магданоз, дано никой не разбере)
сол и черен пипер на вкус
зехтин „Екстра върджин“ за аромат (това явно е платена рекламна добавка от търговците)
Смело, по нашенски, задушаваме чесъна и ситно нарязана червена пиперка, която изневиделица беше добавена в рецептата.
В тигана отиват и накълцани на ситно домати и след тях измитият булгур. Леко му добавяме вода, но съвсем малко, просто да се "оцъкли". После добавяме постепенно и повечко заедно с няколко лъжици сметана. С притеснение забелязваме, че нашето творение ужасно заприличва на "манджата", която баба ми навремето спретваше на кокошките. Сега като се замисля май почти същото им сипваше и тя ;)
Изкудкудякваме от кеф и добавяме маслото и по- голяма част от сиренето. Преди да стане готов булгура, добавяме още малко накълцани домати.
Накрая се сервира с наръсено отгоре сирене. Да ви е сладко, както ми беше и на мене тази лека и свежа вечеря!
Ризото от булгур |
Няма коментари:
Публикуване на коментар