понеделник, 16 ноември 2015 г.

Гарнитура в ринг



Гарнитура в ринг

Яденето, както и любовта, минава първо през очите. Не. Не е вярно- първо минава през сърцето, но няма лошо и очите да грейнат. Та в този смисъл сме решили да си сервираме в рингове за готвене. Много хващат окото. Пък и вътрешно сме замислили една приятна за сърцето комбинация.


И така. Задушаваме за кратко малко моркови и грах с масло. Не с маргарини и тем подобни плашещи неща, а с чисто масло.
Задушени моркови и грах с масло

Накисваме един хубав булгур и после го сваряваме. Нашия го сваряваме с малко куркума за цвят.


След това забъркваме смес от крема сирене, извара и лъжица - две сметана. С малко чесън за желаещите.

И накрая подготвяме зелена зеленчукова смес от краставица нарязана на кубчета и зелен лук овкусени със зехтин и оцет.


Вадим прясно закупените рингове за готвене. Много са симпатични.

В ринга редим пластове. Първият пласт, основата, ще е от свареното жито. Притискаме с капака на ринга плътно. След това слагаме от кремообразната сиреново- чеснова смес и пак притискаме. Следва ред от изстиналите моркови и грах. Притискаме вече по- леко и накрая завършваме с пласт от зелената смес. Притискаме леко на финала.
Сега следва лек чалъм ;) Внимаааателно с едната ръка държим цилиндричния ринг. С другата ръка притискаме капака и изтегляме цилиндъра нагоре. Така... Неуспешно... Отиваме и си избърсваме хубаво ръцете, че това изтегляне с мокри ръце не се получава :) Опитваме пак- и хоп, появява се нашето произведение. Да се чуди човек колко мъка за една проста гарнитура. Ама пък колко е симпатична! Понеже е много симпатична й слагаме за компания печени на фурна печурки с масло и кашкавал. Приятна вечеря на всички :)





вторник, 10 ноември 2015 г.

Пай със сушени сливи и ядки

Пай със сушени сливи и ядки

Сега ще представя най- лесния сладкиш. Готви се лесно и от нас мъжете, които много- много не си падаме по тая част от готварската книга.

Необходимите неща са:


Плитка силиконова форма за печене.
Пакет сурови ядки- микс.
Пакет сушени сини сливи (по възможност обезкостилчени)
Брашно, бакпулвер, малко кисело мляко със сода или не, не помня, яйце и незнам си още какви съставки за някакво кексово или бисквитено тесто. По- мързеливите могат да си купят готова смес за печене на сладкиши, която само се разбърква с малко вода и е готова.

Номерът е следният:
На дъното на силиконовата формичка леко наръсваме кафява захар. Нея я забравих в описанието на продуктите, но пък кой въобще готви по точни рецепти в днешно време?!
Нареждаме сушените сливи и ръсим обилно с ядките. Пак наблягам, че трябва да са сурови, защото печените имат сол и ще прецакат заглавието на днешната рецепта. Сладкиш ще готвим все пак ;)



Така! Забъркваме тестото и го изсипваме върху ядките и сливите. Правим малко тесто, колокото да ги покрие и още толкова. Печем за 25- 30 минути. Междувременно си джиткаме на компа. Като почне да мирише на изгоряло отиваме до фурната и с кибритена клечка ръчкаме в пая. Трябва да излезе нетестяна клечката.  Като решим че е готов пая, вадим и обръщаме пъргаво силиконовата форма за печене. Щрак една снимка и воала.:


Паят е доста полезен. Все пак полезни съставки сме сложили. На вкус е не много сладък, леко хрупкав и е подходящ човек да си го сложи в раницата като отива на някое походче. Ако остане де :)