вторник, 18 август 2015 г.

Замразен доматен сок



Замразен доматен сос/кетчуп

Замразен доматен сос

Едновремешното правене на зимнина в буркани и прочие може да е отживелица, но друго си е човек сам да си приготви нещо здравословно за зимните месеци.
Ние се захващаме с един свеж доматен сос.
Снабдяваме се с домати, тип консервни, и червени чушки. Междувременно се сещаме, че за тая рецепта необходимите неща са:

Домати тип консервни.
Червени чушки.
Магданоз.
Сол (около голяма лъжица за 1 кг домати)
Захар (две големи лъжици за 1 кг домати) 
Чубрица- доволно на вкус.
Стара, прежалена тениска
Блендер, тенджера, найлонови пликчета за лед.




Изтърбушваме чушките и доматите със съответния уред, иначе ако го нямаме, ни се изтърбушва душицата.  Нарязваме ги на едро и ги мятаме в блендера да се пасират на фина каша. Чат- пат си помагаме с дървена лъжица. Естествено при изключен блендер.



Накълцваме магданоза и го пасираме заедно с малко от доматено- пиперковия сос. Всеки захванал се с тази рецепта ще разбере защо му е била необходима старата, прежалена тениска веднага щом включи тоя ми ти див блендер. И изобщо готвач, който не ошарва кухнята докато готви, въобще не е готвач, ами обикновен кухненски работник ;)


Намираме най- голямата тенджера вкъщи и варим за кратко нашия доматен сос заедно със солта и захарта. Към края добавяме магданоза и стритата чубрица.

Дотук всичко беше лесно... Следва наливането на доматения сос в инатливите торбички за лед. Помагах си с фуния за наливането, избутвах соса от квадратче на квадратче надолу, обаче зорът си е голям! Но задачката си струва! Зимата ще имаме прясно замразен доматен сос с магданоз и само с едно- две откъсвания на "кубчетата за лед" ще имаме идеалната лятна добавка към зимните ни манджи. Ха дано :)