четвъртък, 19 февруари 2015 г.

Агнешко с патладжан и нахут

 
Агнешко с патладжан и нахут

Зимата е в разгара си, февруари е късичък, но тегав месец и настроението е минорно.
Какво по- добро за живване на къщата от една хубава тава във фурната? Нашата тава ще бъде с печено агнешко. Откъде агнешко? Ами който си е скътал във фризера си има :)

Патладжани по това време на годината продават някакви вносни. Приличат на картонени, но рискуваме... Както всички знаят стария номер- нарязваме патладжана на шайби, осоляваме шайбите и ги нареждаме в тавичка да си пуснат горчивия сок.


Осолените шайби патладжан се изкисват
Междувременно накълцваме зеленчуците, като за компания им слагаме и няколко печурки, които скучаят в хладилника. Тях ги няма в класическата рецепта , но пък ние сме импровизатори дет` се вика.  
Какво още имаме за компания на агнешкото? Споменатите печурки, моркови, стрък праз и глава червен лук (които леко задушаваме предварително), зелен лук и зелен чесън.

Зеленчуците за агнешкото
Месото овкусяваме обилно. Толкова обилно, че да не се вижда нищо от него. Цръцваме му преди това  винен оцет. Освен специалните ни подправки, мятаме отгоре и малко лют червен пипер. Количеството е толкова, че хем никой да не смее да ни яде от порцията :) , хем все пак да не викаме пожарната... Месото е добре да се оваля в брашно, но  който е забравил, ще си го яде и така. Брашното спомага подправките да останат залепнали по месото и работата става мозък.


Овкусяваме месото
Мятаме в тавата всичко което досега приготвихме, включително нарязаните допълнително патладжани. 

Накрая се сещаме, че рецептата се казва Агнешко с незнамкво си и НАХУТ. Нахутът ни е от консерва. Измиваме го. Леееко го намачкваме и така полунамачкан правим нещо като филм върху цялата тава. Отдолу атнешкото и зеленчуците ще си се задушават приятно, а отгоре нахутеца ще ни е като коричка. Добавяме може би чаша вода и мятаме във фурната без да покриваме тавата. Включваме на 200 и нещо градуса (кой пък ги разбира тия градуси въобще)...

Покритата с нахут тава
Междувременно в къщата е станало ароматно и приятно, забравили сме, че е някакъв си февруари, защото си имаме ей това нещо: :)


Агнешко с патладжани и нахут