петък, 5 декември 2014 г.

Броколи със сметана и сирена


Броколи със сметана и сирена

Броколите са недолюбвана част от менюто и звучат доста предвзето за слуха на нормалния българин. Пък броколи със сметана и 4 вида сирена звучи като нещо, което новото Ви гадже си поръчва в ресторанта, стараейки се да впечатли с познанията си изтерзания сервитьор. Още повече, че на горкото гадже всъщност й се яде страшно много пица със всичко, но както казва въртейки очи - "нали съм на диета..."
Игнорирайки тези предвзетости, смело разчупваме балканските ни повици да метнем нещо мазно на скарата и отиваме до магазина да търсим броколи. Освен тях намираме и парче синьо сирене, което на касата се правим, че не е за нас... Така де, кой нормален мъж си купува блоколи, че и синьо сирене? Прибираме се с покупките вкъщи без да ни види никой познат и почваме да готвим. 
Как се готвят тия броколи? Бланшират се- това значи да се цръцнат във вряла вода с олио и сол. Готови са, когато пънчетата на броколите станат ядливи и крехки. Ако не ги досготвите, ще е сериозна грешка, понеже в последващата термична обработка няма да има време това да стане.  След като ги изплакнем в гевгира със студена вода ги посоляваме допълнително.
Почваме да ровим в хладилника да видим колко вида сирена ще сложим в днешната рецепта. Синьото сирене го споменахме вече. То е ключово за тази рецепта, понеже ароматът му ще доминира в сметаново- сиренения микс. Намираме бяло сирене, кашкавал и някакво маскарпоне. Нарязваме ги на кубчета. Хубаво беше да има топено сирене, което да даде тежест на консистенцията, но няма... Затова пък имаме маслини и слагаме малко ей така за разнообразие.

 В тигана задушаваме в малко олио отцедените броколи. Пренебрегваме съвета на опитна колежка- готвачка да не слагаме чесън, но както Шварценегер казва в един от филмите си на един готвач- "Тури чесън ве, керпеден, да не готвиш за кучетата". След кратко задушаване на броколите добавяме сирената и една кофичка сметана. По преценка слагаме и мъничко вода. Леко подправяме с черен пипер и чакаме цялата смес да каже "плоп- плоп" около минутка. Накрая сервираме с леката тактическа грешка- не изчакваме сместта да изстине преди сервирането, че така малко се разпльоква ;)  Тъй- че който му се чака - да сложи предварително тигана на студената зимна тераса да стегне малко. Да ви е сладко :)
 
Отзиви след дегустацията: Вкусно е! :) Леко е тежичко ястието и може да отнесе 1-2 филии хубав хляб, докато човек опразва чинията, но е наистина много вкусно.


ПП. Ако някой не знае, след готвенето им в кухнята ви за дълго време се загнездва миризмата на тези броколи... Така, че най- добре е да се готвят на отворена тераса :)