сряда, 9 април 2014 г.

Сладко от ябълки



Сладко от ябълки
 Ябълките са страшно полезни плодове. Наскоро ме почерпиха с ябълково сладко и реших да пробвам как е. Всъщност приготвянето му е много лесно.
Обелват се килограм ябълки. Как се обелват? С картофобелачката :) Почистват се и се нарязват на кубчета. Докато трае процедурата ги поставяме в купа с вода, за да не потъмнеят. Добавяме към ябълките около чаена чаша кафява захар, пакетче ванилия, пакетче лимонена киселина. Доволен съм, че се бях снабдил с мелничка с парченца канела, понеже ароматът й е невероятен. НЕВЕРОЯТЕН!!!
Заливаме всичко с чаша вода и поставяме тенджерата да къкри на огъня покрита леко с капак. Като се сетим разбъркваме (и частично пюрираме) с дървена лъжица. Междувременно получаваме приятелски съвет по интернет, че работата няма се размине без тъмен ром. Ром вкъщи обаче няма. Но пък ми споменаха, че ставало и с чашка коняк, какъвто незнайно защо пък имах вкъщи.
По някое време стигаме до извода че  сладкото ни е готово и нямаме търпение да изстине.
Междувременно четем за полезните свойства на пектина, който изобилства в ябълките:

"Пектинът е естествена част от човешката храна, но не притежава особена хранителна стойност. Дневният прием на пектин от плодовете и зеленчуците е около 5 g при консумация на 500 g храна от растителен произход.
Пектинът преминава през тънките черва почти без химически промени. Това го прави едно от най-ефикасните баластни вещества Установено е, че консумацията на пектин намалява кръвните нива на холестерол. Това се дължи на повишения вискозитет на чревното съдържимо, което от своя страна води до свързването му с холестерола и жлъчните киселини и намалената абсорбция на холестерол. В дебелото черво микроорганизми метаболизират пектина и освобождават късоверижни мастни киселини, които са пребиотици и имат изключително благотворно влияние върху зравословното състояние на човек."
 В резюме- който иска да намали нивата на холестерола в кървта си- ябълките са решението.


Най- накрая нашето сладко изстива и го сервираме в подходяща чаша (в случая от ирландско уиски). Отново поръсваме с мелничката канела. Да ви е сладко:)