вторник, 29 май 2012 г.

Пилешка супа по мъжки

Пилешката супа винаги ми е била вкусна и направо се чудя как понякога в заведенията не могат да я направят като хората. Разни дребни издънки като костички- изненадки, неугледен цвят или странен бульон.
Сега ще напиша един от лесните варианти за пилешка супа,  при който вероятността  за грешка е сведена до минимум.



Първо си купуваме едно печено пиле което изяждаме колкото можем. Но не съвсем- трябва да остане достатъчно количество за нашата мъжка рецепта. Обикновено си оставям неатрактивното бяло месо, което е предостатъчно за една тенджера пилешка супа. Останалите продукти са картофи, фиде (то пък кой има фиде - аз си ползвам навсякъде спагети), пиперки, зелен лук, чесън по желание, кубче бульон и малко суха супа.
Та. Алгоритъмът е следният:
Първо поставяме тендежерата на котлона да стопли водата.
Обелваме и измиваме картофите.
Сипваме картофите във водата...
Ще почакаме малко да поври няколко минути и ще добавим начупените спагети. Картофите са продуктът, който най- бавно се сварява, така че именно те са първите в схемата, а останалите по- нататък. Изобщо алгоритъма е направен така, че хем не бързате, хем не киснете като някой средновековен алхимик пред тенджерата, а и постоянно си имате някаква задачка.

Докато си врат (картофите+спагетите) нарязваме морковите и пиперките. Без много да бързаме... Те се поставят долу горе на половината на времето на готвене. Мятаме ги във врящата вече супа и се чудим какво още да сложим. Айде едно кубче бульон за овкусяване. Малко олио. Подправки? Не... Е, сол ще трябва. Горе написах че трябва и суха супа (картофена крем супа намерих аз). Тя е важна, понеже да се мъчим да правим хубава заливка застройка е трудна задача. Е, всеки уж знае как става, но не е лесно, пък и не ходи на готвенето по мъжки. Лъжица от сухата супа придава супер визия на нашата манджа.
Останаха зеления лук, 2-3 скилидки чесън (полупресничък сложих). И естествено пиленцето от предното ядене. Обезкостяваме го като гледаме да не отървем някоя костичка. Тука имаме няколко минути пауза, която се оказа грешка. Както няколко пъти съм давал един съвет на приятелчета от женски пол- "мисли само 30 секунди и каквото решение вземеш, то най- вероятно е правилното". Нали знаете жените имат силна интуиция и трябва да разчитат на нея. Обаче като тръгне много да мисли една жена и обикновено ги измисля еднии... не е за разправяне. Та от много акъл и аз така много мислих мислих и взех, че сложих върху накълцаното пилешко една уж добре изглеждаща "тракийска лютивка"- нещо като шарена сол. Малиий на финала като пробвах супата ми изскочиха очите от орбитите. Най- добре почти никакви подправки! Кубчето бульон май е достатъчно. Та добавяте нарязаните месо, зелен лук  и чесън. Сетих се, че по заведенията сервират супата с магданоз. Откъде сега пък магданоз у нас? Е как откъде- от шкафа с подправки. Мятаме с леко недоверие отгоре сух магданоз. Ароматът е добър. Сервираме и омитаме първата чиния супа игнорирайки леката издънка с лютивата подправка ;)



четвъртък, 17 май 2012 г.

Пилешки сърца на фурна

Готвенето на фурна е най- лесно и при него рядко може нещо да се сгреши. Класиката за готвенето на пилешки дробчета и сърца естествено е да са пържени или на скара (за сърцата). Но на фурна, в йенска купа, където в компанията на актуалните за сезона зеленчуци ще се задушат приятно, също ми се струва добра идея.


Продуктите варират според това кой какво си е купил от магазина. При мене това са гъби, чушки, домати, стрък пресен зелен лук и естествено сърчица. Сърцата предварително за кратко сваряваме и изплакваме. Накълцваме останалите продукти в йенската купа и правим пробна снимка :)


Овкусяваме подобаващо като добавяме и  2 кубчета зеленчуков бульон. Мятаме във фурната за 30-40 минути и... готово! Бързо и лесно :)



понеделник, 14 май 2012 г.

Пиле&Паста (а.к.а "пиле критараки")

Пилешкото и макаронените изделия си пасват като джина с тоника. Също така пилешкото, сметана и чесънът са като мастиката, ментата и айряна... ;)
Та унесени в тия мечти по летни питиета  пропускаме щандовете с алкохол и накупуваме малко чушки, моркови, пресен чесън, домати и (надяваме се) добро пилешко месо.
Основата на днешната рецепта е един особен вид мъничко макаронено изделие приличащо на вретено. Пускаме го да се вари в тенджерата заедно с малко олио и кубче зеленчуков бульон.

Оставяме пилешкото в марината от олио и сериозно количество подправки. Междувременно  нарязваме продуктите.

Готовата сварена паста измиваме леко със студена  вода, изкисваме максимално и я оставяме да чака да се включи на финала на днешната рецепта.

В голяяяям уок тиган задушаваме пилешкото в сгорещена мазнина. След малко добавяме нарязаните зеленчуци. Първо морковите и чушките и към края нарязяните домати с пресния чесън. Като историята в тигана придобие завършен вид, изсипваме пастата и бъркаме. Заедно с пастата е добре да се сложи малко краве масло. Това се прави с цел като изстине манджата да не стане някакъв разпльокан вид, а да изглежда стегнато и свежо. Както вече писахме горе пиле и сметана са като джин и тоник. Та добавяме тоника, тоест сметаната (2-3 лъжици)  и пак бъркаме докато манджата се стегне.
Финалът е това :


Пилешкото с тоя модел паста си имаше някакво гръцко название, но ще чакаме консултантът да ни каже точно името, че да не станем за смях :)

ПП. Пиле Критараки било :)